مخازن اسید عموما در کاربردهای مختلف از جمله نگهداری اسید ها، ساخت کود، باتری سازی، تصفیه آب، تصفیه فاضلاب و… کاربرد دارند. اسید ها می توانند با آزاد کرد یون هیدروژن خورندگی شدیدی ایجاد کنند. پس یکی از عواملی که در مخازن اسید، نگران کننده است، امکان ایجاد خوردگی مخزن توسط اسید می باشد. بنابراین مخازن اسید به نحوی ساخته می شوند تا در مقابل قدرت خورندگی اسید مقاوم باشند. نکته دیگر پر اهمیت در مورد مخازن اسید، غلظت اسید مورد استفاده است.
هر چقدر غلظت اسید ذخیره شده بیشتر باشد، نگرانی های ناشی از ذخیره آن نیز بیشتر است چرا که تا حدی خوردگی ان بیشتر است. البته توجه داشته باشید که از نظر شیمیایی هیچ اسید ۹۹ درصد و یا ۹۸ درصدی قابلیت خورندگی ندارد و باید با افزودن اندکی آب فعال شود. (در صورت برخورد و تماس با اسید ۹۹ و یا ۹۸ درصد، ابتدا ناحبه مورد نظر را به آرامی خشک کنید و سپس با آب فراوان آن را بشویید.) نکته مهم دیگر برای مخازن اسید حجم اسید ذخیره شده است.
هر گاه حجم اسید ذخیره شده در مخازن اسید بیشتر از ۵۰ درصد حجم مخزن باشد، امکان تخریب مخزن در اثر فشار و خورندگی بیشتر می شود. بر اساس نوع اسید ذخیره شده در مخازن اسید، جنس ان ها متفاوت است. برای مثال مخازن HDPE می توانند طیف کاملی از غلظت های اسید سولفوریک را با موفقیت ذخیره کنند اما برای کاربردهای زیر ۱۰۰۰۰ گالن توصیه می شود. مخازن استیل کربن برای مقادیر بیش از ۱۰،۰۰۰ گالن اسید سولفوریک معمول است.
نکته ی مهم دیگر در مورد مخازن اسید، واشر، اتصالات و پیچ های مورد استفاده در مخازن اسید است. این اتصالات باید حتما در مقابل خوردگی اسید مقاوم باشند. اسیدها یکی از خورنده ترین مواد شیمیایی هستند که در صنعت با آن ها کار میشود و به دلیل ماهیت اکسید کنندگی و خورندگی شدید آن هاست که جهت ذخیره سازی و استفاده ی تدریجی آن ها نیاز به مخازن اسید داریم تا آن ها را بتوان نگهداری کرد.
به عنوان مثال اسید سولفوریک که پادشاه اسیدها لقب گرفته، بخاطر طیف گسترده کاربردهای آن مثلا در پردازش مواد معدنی، پردازش مواد شیمیایی، تصفیه پتروشیمی، تصفیه آب و غیره، نیاز به مخازن اسید مجزا و جداگانهای نسبت به مخازن اسید مناسب برای هیدروکلریک اسید دارد.
چه نکاتی را باید هنگام استفاده از مخازن اسید در نظر گرفت؟
قبل از اینکه به شیوه های ذخیره سازی اسیدهای مختلف و معرفی آنها بپردازیم ابتدا فاکتورهایی را ذکر میکنیم که باید هنگام انتخاب و ساخت مخازن اسید در نظر داشت تا بتوان انواع اسیدها را نگهداری کرد بدون اینکه خطرات مالی و جانی در پی داشته باشد. این فاکتورها عبارتند از:
مواد سازنده مخازن اسید: جنس مخازن اسید بسیار مهم است تا متناسب با خاصیت خورندگی، شرایط دمایی، غلظت اسید و غیره انتخاب گردد. در صورتی که خودتان تخصص کافی در این زمینه ندارید میتوانید از کارشناسان گروه مهندسی اوژن اطلس سپهر کمک بگیرید تا بهترین مشاوره را دریافت کنید. توجه داشته باشید که در صورت انتخاب مواد سازندهی نامناسب برای مخزن اسید نه تنها خاصیت خورندگی اسیدها، مخازن اسید را از بین میبرند بلکه در اثر این واکنش گاز هیدروژن متصاعد خواهد شد که شدیدا اشتعال زایی دارد.
سیستم های تهویه: انتخاب سیستم تهویهی قدرتمند نیز یکی دیگر از فاکتورهای مهم هنگام انتخاب و ساخت مخازن اسید است. به دلیل اینکه اسیدها در مخازن خود در طی مدت زمان گاز تولید میکنند این گازهای سمّی باید به تناوب و هر روز خارج شوند که به همین دلیل نیاز به طراحی دقیق و مهندسی سیستمهای تهویه در مخزن اسید است. ضمن اینکه نیاز به اپراتورهایی است تا نشانههای آسیب دیدن یا کثیف شدن سیستمهای تهویه را چک کنند تا در کار آنها اختلالی بوجود نیاید.
روکش ثانویه ی داخلی: در اکثریت مواقع و پیشنهاد اکید گروه مهندسی اوژن اطلس سپهر این است که برای جلوگیری از خاصیت اکسید کنندگی اسیدها در مخازن اسید حتما از روکش ثانویهی آنتی اکسیدان استفاده شود تا یکپارچگی ساختاری مخازن و امنیت کل سیستم تأمین گردد و طول عمر مخازن اسید افزایش پیدا کند.+
کاربرد مخازن اسید
مخازن اسید در مصارف مختلفی کاربرد دارند. برای مثال حوزه تصفیه آب و فاضلاب، حوزه باتری سازی، صنایع کود شیمیایی، نیروگاه های برق و همچنین نگه داری مواد شیمیایی کاربرد دارند.
عمر مخزن اسید
به دلیل ساختار فایبرگلاس، مواد شیمیایی خورنده می توانند با گذشت زمان به دیواره های مخزن آسیب وارد کنند و عمر مخزن را به خطر بیاندازند. سرانجام، روکش رزین شیمیایی در دیواره داخلی دچار خوردگی می شود و مواد شیمیایی خود را به داخل قسمت ساختاری مخزن می رسانند. الیاف شروع به تجزیه می کنند و سرانجام مخزن از بین می رود. تعمیر مخازن اسید و مخازن مواد شیمیایی FRP به دلیل اینکه باید بررسی شود کدام رشته ها از بین رفته اند تا تعمیر شوند، زمان بازرسی طولانی تری دارند.
پلی اتیلن خطی
پلی اتیلن خطی هنگامی ایجاد می شود که یک رزین ترموپلاستیک گرم می شود تا یک پلاستیک مایع ایجاد شود. پلاستیک سخت شده و در یک سطح پلی اتیلن با چگالی بالا به صورت پخته شده پخش می شود. پلی اتیلن خطی مقرون به صرفه است و برای ذخیره سازی مواد شیمیایی غیر خورنده مناسب است.
ویژگی های مخازن اسید ساخت گروه اوژن
مخازن اسید باید در مقابل خوردگی ناشی از اسید ذخیره شده مقاوم باشند و به همچنین گنجایش مناسبی داشته باشند زیرا که اگر بیشتر از ۵۰ درصد مخزن پر شود، نگرانی هایی در مورد خوردگی بیشتر به وجود می آید. اسید ها همچنین عموما یون هیدروژن گازی ساتع می کنند که یکی از دلایل اهمیت گنجایش مخزن همین مورد است. باید ظرفیت خالی کافی برای گاز تولید شده وجود داشته باشد.
جنس مخازن اسید
نوع و جنس مخازن نگه داری اسید، به خود اسید، هزینه نهایی، دما، حجم اسید و غلظت آن بستگی دارد. برای مثال اکثر مخازن دارای اسید سولفوریک به دلیل توانایی مقاومت در برابر خاصیت خورنده اسید از جنس استیل کربن یا استیل هستند. پس از درک خصوصیات منحصر به فرد شیمیایی مورد نظر برای ذخیره سازی، می توانید بهترین نوع مخازن اسید را برای ذخیره سازی انتخاب کنید.
انواع مخزن نگه داری اسید
پس از انتخاب مواد برای ذخیره سازی، باید به طراحی مخازن اسید پرداخت.
- مخازن افقی: هنگامی که فضای کف کافی است و فضای سر محدود کننده است، مخازن افقی بهترین راه حل را ارائه می دهند.
- مخازن عمودی: مخازن اسید عمودی یک مخزن استوانه ای، به حالت ایستاده است که مهار و خدمات قابل اطمینان را ارائه می دهد.
- مخزن نگه داری از اسید قیفی: مخازن قیفی، عموما در کاربرد هایی که در آن تخلیه کامل مخزن مورد نیاز است استفاده می شود. برنامه های معمولی شامل ذخیره مواد و مصالح سنگین است که تخلیه مخازن قائم کار دشواری است. مخازن مخروطی همچنین برای مواد خشک مانند غلات یا خوراک دام ایده آل است.
- منبع نگه داری از اسید مکعبی: این منبع که سایز مکعبی دارد برای نگه داری مواد شیمیایی مختلف مناسب است اما توجه شود که قبل از استفاده آن، از نوع ماده و جنس مخزن مورد استفاده اطمینان حاصل کنید.
- مخازن شیب دار: طراحی مخزن با استفاده از مخزن شیب دار اجازه می دهد تا مواد سنگین تر مانند لجن و FOG (چربی، روغن و گریس) راحت تر تخلیه شوند و تخلیه کامل ۱۰۰٪ در این گونه مخازن رخ خواهد داد.مخازن شیب دار نیازی به تمیزی داخل مخزن ندارند چرا که تمام محتویات آن تخلیه می شود.
مخازن شیب دار در اکثر موارد، طراحی نوآورانه مقرون به صرفه ای دارند و بسیاری از دردسرهایی که با مخزن مخروطی شکل وجود دارد را کاهش می دهند. برخی از این مشکل ها شامل تمیز کردن است. این مخازن به فضای عمودی اضافی نیاز دارند و احتیاط ایمنی بیشتری احتیاج دارند و می توانند گران تر باشند.
مخازن شیب دار همچنین می توانند در مقابل تنش مقاومت بیشتری نسبت به مخازن قیفی داشته باشند. در عین حال هیچ گونه اتصالات در این نوع مخزن وجود ندارد و هیچ خطری برای نشت یا ترک و تنش وجود ندارد.
- مخازن دو جداره: مخزن ایمن ( مخزن دو جداره) برای اکثر فعالیت ها مناسب است. مخزن شیمیایی نیاز به نوعی مانع مهار دارد. معمولاً شرکت ها از یک قطعه بتنی بزرگ برای محافظت مخزن در مقابل مواد شیمیایی ریخته شده و ذخیره شده درون آن استفاده می کنند. اما روکش های بتونی پر هزینه هستند و میزان زیادی بتن را استفاده می کنند. آن ها همچنین نمی توانند از آسیب دیدن تجهیزات یا اموال، از بین رفتن مواد شیمیایی یا آسیب دیدگی به کارمندان در صورت بروز لکه جلوگیری کنند.
مخازن فولاد ضد زنگ
مخازن از جنس استنلس استیل می تواند برای کاربردهای فشار قوی، با حجم بالا و دمای بالا استفاده شود. مخازن ذخیره سازی از جنس استنلس استیل نیز زیبا به نظر می رسد. بسیاری از کارخانه ها به طور خودکار مخازن اسید فولاد ضد زنگ را به این دلیل انتخاب می کنند که اسن مخازن از شهرت خوبی در صنایع برخوردار هستند و در هر صنعتی یافت می شوند.
با این حال، این همیشه یک تصمیم تجاری قوی نیست. البته مخازن اسید فولاد ضد زنگ مشکلاتی از قبیل گران بودن سیستم را به همراه دارند. این مخازن، دوام بالایی دارند و اسید به راحتی آن ها را حل نمی کند. البته بهتر است که در ساخت مخازن اسید فولاد ضد زنگ، یک لایه روکش به جهت مقاومت در مقابل اسید بر روی مخزن اعمال شود. این نکته را مد نظر نظر داشته باشید که مخازن اسید فولاد ضد زنگ، وزن بالایی دارند و جابجایی آن ها سخت است.
مخازن فایبرگلاس
مخازن پلاستیکی تقویت شده با فایبرگلاس (FRP) با یک رزین شیمیایی داخلی و یک لایه ساختاری که از الیاف شیشه خرد شده و رزین تشکیل شده است، پوشیده شده است. بسیاری از شرکت ها مخازن فایبرگلاس گران قیمت را برای برنامه هایی خریداری می کنند که مخازن اسید FRP برای آن ها مناسب نیست. عوامل موثر در انتخاب مخازن اسیدی FRP را در ادامه می خوانیم.
مهمترین اسیدهایی که در صنعت نیاز به مخزن اسید دارند
در صنعت برخی از اسیدها هستند که به دلیل خاصیت خورندگی بسیار زیاد و همچنین اهمیت استفاده از آنها به دلیل کاربردهای گسترده نیاز به مخازن اسید است که عبارتند از:
- پراستیک اسید (C2H4O3)
- سولفوریک اسید (H2SO4)
- هیدروکلریک اسید (HCl)
- سدیم هیپوکلریت (NaOCl)
- نیتریک اسید (HNO3)
- فسفریک اسید (H3PO4)
- استیک اسید (CH3COOH، C2H4O2، CH3CO2H)
- پروپیونیک اسید (C3H6O2)
- هیدروفلوریک اسید (HF)
همه چیز در مورد مخازن پراستیک اسید
پراستیک اسید با فرمول شیمیایی C2H4O3 که به اختصار PAA نیز نامیده میشود نسبت به سدیم هیپوکلریت که بعدا بررسی خواهیم کرد ایمنتر و نسبت به سایر اسیدها نیز ارزانتر است. از این اسید در صنایع و شرکتهای مختلف برای انجام کارهایی مانند تمیز کردن سطوح، ضدعفونی کردن برای جلوگیری از رشد کپک و قارچ و همچنین تصفیه آب و غیره استفاده میشود که pH آن به عدد ۲.۸ میرسد و مایعی بی رنگ با بویی بسیار تند است که جهت نگهداری از آن باید از مخازن اسید مناسب برای پراستیک اسید استفاده نمود.
بهترین و مناسبترین مخازن اسید برای پراستیک اسید، مخازنی هستند که دارای لایه ی داخلی آنتی اکسیدان و از جنس کلی XLPE یا پلی اتیلن با چگالی بالا با اتصالات عرضی هستند. ماکزیمم غلظت اسید نیز در این شرایط ۳۰% است که بعدا برای کاربردهای مختلف، غلظت مناسب را میسازند.
همه چیز در مورد مخازن سولفوریک اسید
سولفوریک اسید با فرمول شیمیایی H2SO4 در صنایع مختلف برای تولید فسفریک اسید و تولید کودهای فسفاته، تولید باتریهای سرب – اسید ماشینها و دیگر مواد شیمیایی مهم برای آزمایشگاهها استفاده میشود. سولفوریک اسید، اسیدی معدنی است که غلظت آن ۱۰۰% نخواهد بود و رایجترین غلظتهای مورد استفاده در صنایع برای سولفوریک اسید، ۹۳%، ۹۶% و ۹۸.۵% هستند. اسیدی بدون بو با حالت نیمه روغنی که رنگی شفاف تا زرد رنگ بسته به غلظت موجود است.
سولفوریک اسید به علت خورندگی بسیار زیاد نیاز به مخازن اسید مناسب از جنس HDPE، XLPE، FRP و کربن استیل با وزن مخصوص ۱.۹ به بالا دارد. ضمن اینکه نیاز به یک مهار کننده ثانویه مانند روکش داخلی آنتی اکسیدان نیز هست. استفاده از مخازن اسید از جنس کربن استیل برای ذخیره سازی غلظتهای بالای سولفوریک اسید ۹۳% و تا حجم ۱۰ هزار گالن مناسب است. دما نیز باید زیر ۳۷ درجه سانتیگراد باشد.
استفاده از مخازن اسید HDPE و XLPE برای نگهداری مقادیر زیر ۱۰ هزار گالن و وزن مخصوص بالای ۱.۹ استفاده میشود که امروزه استفاده از مخازن اسید از جنس XLPE توصیه نمیگردد چرا که غلظت ۹۸% سولفوریک اسید را حتی در درجه حرارتهای پایین منفی ۴۰ درجه سانتیگراد ، بیشتر از ۶ ماه نمیتواند تحمل کند.
دما برای نگهداری این اسید در مخزن از جنس HDPE باید حدود ۵۴ درجه باشد. ضمن اینکه برای ذخیره سازی در محیط بیرون باید دارای روکش مقاوم در برابر UV نیز باشد. مخازن اسید از جنس FRP یا کامپوزیت فایبرگلاس فقط برای غلظتهای زیر ۸۰% برای کاهش هزینه ها توصیه میشود.
همه چیز در مورد مخازن هیدروکلریک اسید
هیدروکلریک اسید با فرمول شیمیایی HCl که به اسید معده نیز معروف است در صنایع مختلف مانند صنایع تولیدی غذایی، بازیافت نفت، پالایش فلز و فرآوری سنگ معدن، تولید مواد شیمیایی و پاکسازی محصولات استفاده می شود.
مخازن اسید مورد استفاده برای نگهداری از جنس XLPE، HDPE، FRP و کربن استیل با لایهی لاستیکی با وزن مخصوص بالای ۱.۹ هستند. ظرفیت مخازن اسید . محلهای نگهداری مخازن اسید HCl باید همیشه به دور از گرما، تابش مستقیم خورشید و مواد سازندهی ناسازگار باشد تا جلوی تولید بخار و واکنشهای بسیار خطرناک آن گرفته شود.
مخازن اسید از جنس XLPE، HDPE و LDPE برای HCl هم مقرون به صرفه هستند و هم مقاوم به این اسید میباشند که بیشتر از XLPE توصیه میشود که ظرفیت مخازن آن گالن است.
از بهترین مخازن اسید برای نگهداری HCl مخازنی از جنس فایبرگلاس یا FRP با رزین مقاوم داخلی هستند که هم دوام و ماندگاری بسیار بالاتری دارند، هم هزینه های تعمیر جانبی آن پایین است و هم در برابر بخار و گازهای تولید شده در مخزن و ضرباتی که در حین جابجایی به آن وارد خواهد شد بسیار مقاوم است.
مخازن از جنس استیل با لایهی داخلی لاستیکی ظرفیتی بالاتر از ۱۵ هزار گالن دارند ولی نسبت به سایر مخازن گران قیمتتر هستند. ضمنا باید استیل ASTM-283 Grade C در ساخت آن استفاده شده باشد و ضخامت آن ۳/۱۶ اینچ و قابلیت تحمل دما تا حدود ۷۰ درجه سانتیگراد را نیز داشته باشد.
همه چیز در مورد مخازن سدیم هیپوکلریت
سدیم هیپوکلریت با فرمول شیمیایی NaOCl که به نام سفید کننده و یا سدیم اکسی کلرید نیز شناخته میشود اساسا برای ضدعفونی کردن و استریل ساختن سطوح و سفید کنندگی استفاده میشود ولی در صنایع پتروشیمی، ساخت کاغذ و پارچه، دترجنتها و صنایع تصفیه آب و فاضلاب استفاده میگردد.
بهترین کار برای ذخیره سازی سدیم هیپوکلریت به کمک مخازن اسید این است که در pH بالای ۱۰ و در دمای زیر ۱۵ درجه و به دور از نور خورشید نگهداری شود. ظرفیت تانکها تا ۱۰۰ هزار گالن نیز هست. جنس مخازن مورد استفاده نیز HDPE، XLPE، پلاستیک تقویت شده با فایبرگلاس، استیل با پوشش کلروبوتیل و تیتانیوم با لایهی کلروبوتیل هستند.
مخازن از جنس HDPE و XLPE به عنوان مخازن سدیم هیپوکلریت گرانترین و البته کمترین ماندگاری را دارند که از بین این دو XLPE بهتر و گرانتر است. در هر صورت نهایتا میتوانید به مدت ۴ تا ۷ سال از این مخازن برای نگهداری سدیم هیپوکلریت استفاده کنید. برای استفاده در محیط بیرون نیز باید از روکش پلی اورتان و یا روکشهای ماستیکی استفاده کرد.
مخازن از جنس استیل با پوشش کلروبوتیل هم ظرفیت بیشتری دارند و هم در مقابل هوازدگی و نور خورشید مقاومت بیشتری خواهند شد. البته نهایتا ۳ تا ۶ سال برای نگهداری سدیم هیپوکلریت مناسب هستند.
مخازن از جنس پلاستیک تقویت شده با فایبرگلاس، گرانتر هستند اما میتوان استفادهی بسیار بهتر و طولانیتر از آنها کرد به نحوی که بین ۱۰ تا ۱۵ سال دورهی مقاومت آنهاست که البته نیاز ب رزین وینیل برای مقاوم سازی داخلی آن است.
مخازن از جنس تیتانیوم با لایهی کلروبوتیل گرانترین و مقاومترین نوع هستند به نحوی که تا ۳۰ سال دوام میآورند که نیاز به گرید ۲ تیتانیوم برای ساخت چنین مخازنی است.
همه چیز در مورد مخازن نیتریک اسید
نیتریک اسید با فرمول شیمیایی HNO3 مایعی شفاف و با بوی تند که وقتی در آب حل میشود رنگی قهوهای – زرد پیدا میکند. از نیتریک اسید برای تولید کودهای گیاهی استفاده میشود ضمن اینکه در صنایع کار با چوب، پیشرانه موشک، پرداخت فلز و ضدعفونی سازی نیز از این اسید استفاده میکنند. البته در تولید مواد منفجره به دلیل تولید گاز هیدروژن نیز از این اسید در واکنشهای شیمیایی استفاده میشود.
توجه داشته باشید که برای ذخیره سازی نیتریک اسید حتی در مقاومترین مخازن اسید، نباید غلظت آن از ۴۹% بیشتر شود و موقع استفاده باید به غلظت مورد نظر برسد. در صورتی که غلظت ذخیره سازی نیتریک اسید بین ۰ تا ۲۹% باشد میتوان از مخازن XLPE و یا پلی اتیلنهای خطی استفاده کرد اما برای غلظتهای بین ۳۰ و ۴۹% حتما باید از مخازن XLPE و در دمای زیر ۳۷ درجه نگهداری نمود.
همه چیز در مورد مخازن فسفریک اسید
فسفریک اسید با فرمول شیمیایی H3PO4 در تصفیه آب شرب و همچنین برای جلوگیری از واکنش بین آبهای زیرزمینی با آهن و منگنز استفاده میشود تا آب تغییر رنگ ندهد و رسوبات سخت آهن و لکههای قهوهای – سیاه منگنز تولید نشود. همچنین از تشکیل رسوب و خورندگی مواد در سیستم توزیع آب استفاده میگردد و آب را از سرب و مس پاکسازی میکند.
برای نگهداری و جابجایی فسفریک اسید و جلوگیری از تجزیه آن نیاز است که از مخزن اسید از جنس XLPE استفاده شود.
همه چیز در مورد مخازن استیک اسید
استیک اسید با فرمول شیمیایی (CH3COOH، C2H4O2، CH3CO2H) به اتانوئیک اسید و گلاسیال استیک اسید نیز معروف است و در صنایعی مختلف از جمله صنایع غذایی استفاده میشود و مایعی بی رنگ با بویی شبیه به ترشی است.
از دیگر کاربردهای استیک اسید میتوان به تولید مواد شیمیایی مختلفی نظیر وینیل استات، استیک انیدرید و استر اشاره کرد که در صنایع تولید رنگ، چسب و بسته بندی استفاده خواهند شد. همچنین برای خالص سازی ترکیبات آلی از استیک اسید استفاده میشود. به عنوان مادهی کشندهی باکتری و غربالگری سرطان استفاده میشود. تولید سرکهی خانگی نیز از مصارف آشنا و رایج این اسید است. در تولید عطر و جوهر نیز کاربرد دارد.
معمولا بهترین نوع مخازن اسید برای استیک اسید از جنس HDPE و XLPE هستند که بهترین فرم توصیه شده نیز فرم عمودی، ته مخروطی شکل و دو جداره میباشند. که بهتر است در غلظت ۶۰% از مخازن با وزن مخصوص ۱.۵ و در غلظت ۸۰% با وزن مخصوص ۱.۹ استفاده شود.
همه چیز در مورد مخازن پروپیونیک اسید
پروپیونیک اسید با فرمول شیمیایی C3H6O2 دارای کاربردهای مختلفی در صنایع است و به همین دلیل توصیه میشود که از مخازن اسید مناسب برای نگهداری استفاده شود. پروپیونیک اسید به عنوان نگهدارنده و طعم دهنده در غذاهای بسته بندی شده مثل پنیر و مواد غذایی مثل نان ذرت و نان استفاده میشود. به عنوان مادهی نگهدارنده در مواد غذایی حیوانی مثل یونجه، ذرت، جو دوسر، گندم، سورگوم (ذرت خوشهای) و جو استفاده میشود.
در صنایع کشاورزی و دامپروری نیز برای ضدعفونی کردن محل نگهداری دام و محل ذخیره مواد غذایی حیوانات استفاده میشود چون هم جلوی رشد کپک و قارچ را گرفته و هم فعالیت ضد باکتریایی دارد. ضمنا در محصولات سفید کننده، در جوهر به فرم پروپیونات استات سلولز و به عنوان مادهی واسطه در تولید پلاستیک، مواد آرایشی، عطر، پارچه، رنگ، محصولات لاستیکی، علف کشها و مواد دارویی استفاده میشود.
از مخازن استیل ضد زنگ برای نگهداری پروپیونیک اسید در دمای متوسط استفاده میشود. ضمنا از آلومینیوم نیز برای نگهداری گلاسیال پروپیونیک اسید استفاده میشود اما در فرم محلول و در دمای بالا اصلا مناسب نیست چرا که به مرور زمان خوردگی و تضعیف ساختار رخ داده و نمکهای معلق آلومینیوم تشکیل میشود که ظاهر مه گرفتهای ایجاد میکند.
ضمنا در ساخت مخازن اسید نگهدارندهی پروپیونیک اسید نباید از فلزاتی مثل استیل، مس و آلیاژهای آن، آهن گالوانیزه، روی و قلع استفاده شود. مخازن نیز باید تهویهی خوبی داشته باشند و جذب رطوبت محیط در حداقل ممکن باشد. در مواردی که دمای محیط بسیار پایین است میتوان دمای مخزن نگهدارنده را بالا برد در غیر این صورت بخاطر ویسکوزیتهی پایین و نقطه انجماد پایینِ منفی ۱۵ درجه توصیه نمیشود.
مخزن ذخیره اسید کلرید
مخازن ذخیره سازی اسید هیدروکلریک از XLPE، HDPE، FRP و فولاد کربن دارای لاستیک تا ۱.۹ SG تولید می شوند. مهار ثانویه لازم است. اسکرابرها و منافذهای بخاری گرمازا باید استفاده شوند زیرا بخارات یک آلاینده هوا تنظیم شده هستند. ظرفیت مخزن بین ۳۵ تا ۲۰،۰۰۰ گالن است
غلظت مواد اسیدی
غلظت مواد اسیدی بسته به اینکه این مخزن در کدام صنعت به کار می رود از ۰.۱ مولار برای تصفیه آب تا درصد خلوص ۹۸ درصد متغیر است.
هزینه
اگر برای مخازن اسید، این مخزن را انتخاب کردید، انتخابی پر هزینه بوده و دقت شود که برای تمامی اسید های موجود قابل استفاده نیست. اولین فاکتور مهم در قیمت مخازن اسید، جنس سازنده مخازن است. پس از آن باید توجه داشت که نوع ماده شیمیایی که نیاز به ذخیره دارد جنس مخازن و در نهایت قیمت آن را تعیین می کند. فاکتور هم دیگر که در قیمت موثر است، ظرفیت مخزن است بدین صورت که هر چه ظرفیت بیشتر باشد،قیمت بیشتر است. غلظت اسید مورد ذخیره سازی در قیمت مخزن بسیار موثر است چرا که هر چقدر اسید غلیظ تر باشد امکان ذخیره سازی آن سخت تر می شود.
همه چیز در مورد مخازن هیدروفلوریک اسید
هیدروفلوریک اسید با فرمول شیمیایی HF یکی از مواد شیمیایی بسیار پرکاربرد و بسیار خطرناکی است که ذخیره سازی آن در مخازن اسید مناسب بسیار حائز اهمیت است. از این مادهی شیمیایی در استخراج، پردازش و پالایش فلزات، سنگ، آجر و روغن استفاده میکنند. همچنین برای تولید چیپ ستهای نیمه رسانای سیلیکونی و در پاک کننده صنایع خودروسازی و مهارکنندهی سرامیک و برداشتن لکه استفاده می گردد. در تصفیه آب نیز برای کاهش pH و جلوگیری از پوسته پوسته شدن و زنگ زدگی لولههای انتقالی استفاده میشود.
بهترین مخازن اسید برای نگهداری HF استفاده از مخازنی با جنس XLPE با رزین ترموست است که باعث مقاومت ۲۰ برابری آن نسبت به استرس و شکستگی و ۱۰ برابری آن در برابر ضربه میشود.
گروه مهندسی اوژن اطلس سپهر بزرگترین و معتبرترین تأمین کننده انواع مخزن اسید در ایران است که برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد قیمتها و سایر موارد میتوانید با کارشناسان فروش ما تماس بگیرید.
ویژگی های شیمیایی مواد اسیدی
یک اسید یک مولکول یا یونی است که می تواند پروتون (یون هیدروژن H +) را اهدا کند، یا در عوض قادر به ایجاد پیوند کووالانسی با یک جفت الکترونی (یک اسید لوئیس) است. اسید ها با آزاد سازی یون هیدروژن مثبت و تشکیل H۳O+ امکان ایجاد خورندگی دارند. خورندگی اسید ها بسته به غلظت آن ها متفاوت است.
اسید ها pH کمتر از هفت دارند و هر چه pH اسید کمتر باشد یعنی اسید قوی تر است و میزان خورندگی بیشتری دارد. اسید ها با تمام این ویژگی ها، در زندگی بسیار کاربردی هستند برای مثال، شامل اسید هیدروکلریک (محلول کلرید هیدروژن است که در معده در معده یافت می شود و آنزیم های گوارشی را فعال می کند)، اسید استیک (سرکه محلول آبی رقیق این مایع) است، اسید سولفوریک (که در باتری های ماشین استفاده می شود)، و اسید سیتریک (موجود در میوه مرکبات) وجود دارد.
اسید ها علاوه بر اینکه می توانند اسید قوی و یا اسید ضعیف باشند، بر اساس غلظتی که دارند نیز میزان خورندگی متفاوتی دارند. برای مثال سولفوریک اسید قوی تر از استک اسید است اما استیک اسید ۱۷ مولار می تواند بسیار خورنده تر از اسید سولفوریک ۰.۰۱ مولار عمل کند. البته نوعی از اسید ها نیز وجود دارند که به آن ها اسید لوئیس می گویند.
به طوری که یک اسید لوئیس یک گونه شیمیایی است که جفت الکترونی را مستقیم یا با آزاد کردن پروتون ها (H +) در محلول می پذیرد. با این حال کلرید هیدروژن، اسید استیک و سایر اسیدهای برونستد-لوری نمی توانند پیوند کووالانسی با یک جفت الکترون تشکیل دهند و بنابراین اسیدهای لوئیس نیستند.