کربن فعال یا کربن اکتیو، دارای منافذ کوچک و کم حجم، اما در عین حال قدرت جذب بسیار بالا می باشد.
سطح تماس کربن اکتیو به دلیل همین منافذ کم حجم و کوچک افزایش پیدا می کند، به این ترتیب کربن فعال می تواند در فرایندهای جذب یا واکنش های شیمیایی بهترین عملکرد را داشته باشد.
تعداد حفره های بالای زغال اکتیو، سطح تماس بالایی حتی بیش از 3000 متر مربع را ایجاد می کند.
مکانیزم جذب آلاینده های در کربن اکتیو بر مبنای جذب سطحی است.
کربن فعال از کربناسیون مواد مختلفی از قبیل زغال چوب، چوب، پوست نارگیل یا خاک اره بدست آمده و به دو شکل پودری و گرانولی وجود دارد.
کربن اکتیو چطور در تصفیه آب عمل می کند؟
با توجه به اینکه در فرآیند تصفیه آب از چه تجهیزاتی استفاده میشود، نحوه حذف آلاینده ها توسط کربن اکتیو در آنها متفاوت است. از رایج ترین تجهیزات به کار رفته در صنعت تصفیه آب می توان به فیلتر کربنی اشاره نمود که بر پایه جذب مواد آلاینده توسط ذرات کربن اکتیو عمل می کنند. عبور آب از فیلتر کربنی باعث میشود تا آلاینده هایی که منجر به تغییر رنگ و بو آب شده اند به بدنه فیلتر چسبیده و آب تصفیه شده از آن خارج گردد. البته لازم به ذکر است که در فیلتر کربنی به منظور تصفیه بهتر آب، همزمان از بسترهای سیلیس نیز استفاده می گردد.
در تصفیه خانه بزرگ در اغلب مواقع از بستر کربنی استفاده میشود. عبور آب از روی بستر کربنی باعث میشود مواد آلاینده و ترکیبات آلی با یون منفی به سمت کربن های دارای بارالکتریکی مثبت جذب شوند و روی سطح کربن قرار گیرند. در نتیجه حجم زیادی از مواد آلاینده موجود در آب حذف می شوند. لازم به ذکر است که کربن اکتیو در تصفیه آب باعث میشود تا میکروارگانیسم ها و میکروب ها که منجر به تغییر رنگ و بو آب میشوند از بین بروند.
کاربرد کربن فعال
علاوه بر کاربرد کربن اکتیو در تصفیه آب، فیلترهای کربنی یا بستر کربنی را می توان در سایر صنایع برای تصفیه استفاده نمود. از جمله کاربردهای کربن اکتیو می توان به موارد زیر اشاره کرد:
حذف بو و رنگ و مواد آلاینده در تصفیه آب
بهبود رنگ و طعم آبمیوه ها در کارخانجات تولید مواد غذایی
تصفیه هوا
جداسازی کربوهیدرات ها در صنایع شیمیایی
استفاده در آفت کش های کشاورزی و باغبانی
استفاده در صنایع مختلف از قبیل چرم سازی، بازیافت طلا، بازیافت حلال